2019-es Glamour interjú
2021/06/06

Sziasztok! Pár nappal ezelőtt kezdtem el fordítani a Josh Smith által készített Glamour interjút, mely még a 2019-es áprilisi számban jelent meg Kikivel. A friss hírek kiírása előtt ezt már szerettem volna Nektek posztolni, remélem élvezitek majd, én imádtam fordítani. 🙂

Kiernan Shipka őszintén beszél a testképről, mentális egészségről és a felnőtté válás nehézségeiről

“Reggel 8 óra van és kezeslábas van rajtam. Amikor elkezded szeretni magad, minden sokkal szórakoztatóbbá válik.” – mondja Kiernan Shipka.

Ez bármelyik másik 19 éves tinédzser szájából hangozhatna, aki úton van az egyetem felé, de ő nem egy átlagos korabeli lány. Hiszen 5 hónapos volt, amikor először jelent meg a képernyőkön a Vészhelyzet című sorozatban, majd hétéves kora óta ragyogja túl felnőtt kollégáit a Mad Men – Reklámőrültek Sally Drapereként.

Miközben a helyszínre igyekszem, Kiernan felhív a C.A.O.S forgatásának helyszínéről, ahol hetente hatszor 13 órás munkálatok folynak lassan egy éve már. Kiernan eléggé szentimentális hangulatban van, és arról mesél, milyen volt a nyilvánosság szeme előtt felnőni.

“19 éves vagyok és ezeken a dolgokon keresztül menni…ebben az őrült világban és iparágban felnőni…bőven kijárt nekem a magányos tapasztalatokból. A Mad Men végére többet szerepeltem a sorozatban, mint nem. Amikor véget ért, több módon próbáltam rájönni ki is vagyok nélküle. Felnőni úgy, hogy ebben az iparágban dolgozol és közben próbálod fenntartani a normális életed – ami szerencsés vagyok, hogy sikerült. Határozottan azt vallom, hogy a felnőtté válásom sok esetben rendhagyó volt. Nem jártam hagyományos iskolába, nem volt egy megszokott utam. Nagyon korán rájöttem mit is akarok csinálni. Szerencsém volt, hogy olyan környezetben nőttem fel, mely ezt lehetővé tette és volt időm rájönni arra is ki vagyok én. De voltak olyan pillanatok, amikor nagyon nehéz volt. Próbáltam kitalálni: mit is jelent ez az egész?”

Kiernannek hatalmas segítség volt, hogy a Mad Men stábja több olyan szenvedélyes feministából állt, mint például January Jones, akivel azóta is szoros kapcsolatot ápol.

“Szerencsés vagyok, hogy olyan műsorban nőttem fel, melyben a női karakterek, több dimenziósak voltak. Sosem láttam egysíkú sztereotípiákon alapuló női karaktereket magam körül. Olyan nőket láttam, akik sok mindent átéltek, mélyérzésűek voltak, hibákkal, bizonytalansággal, de mégis erőteljesen ábrázolva. Így nem csoda, ha úgy érzem, mintha egy erősen feminista buborékban nőttem volna fel. Így amikor kicsit kinyílt számomra a világ, akkor tudatosult bennem, hogy ez nem mindenhol természetes. Ez világított rá arra, hogy mennyi egyenlőtlenséggel szembesülnek még manapság is a nők, nagyon sok területen.”

Az internet még inkább ráébresztette Kiernan-t a nemek közötti egyenlőtlenségre.

“Miután kicsit jobban elkezdtem használni az internetet, akkor láttam ezt még jobban. Emlékszem, hogy egy iskolai tanfolyamon éppen az 1960-as és 70-es évekbeli feminista mozgalmat emelték ki. Ekkor jöttem, rá, hogy basszus, a nők már nagyon régóta küzdenek!”

Kiernannek talán egy feminista mozgalom élén kellene állnia. De ő vajon aktivistaként látja-e magát?

“Sok hibát követek el, de kiállok azért, amiben hiszek. Igyekszem a lehető legjobb ember lenni, és tudom, hogy sok fiatal lány követ engem. Célom, hogy részese legyek olyan dolgoknak, melyek szerintem fontosak, hatalmasak és hatással lehetnek mások életére. Határozottan úgy gondolom, hogy egy olyan műsornak mint a C.A.O.S. óriási dolog a részese lenni, mivel amikor 13 éves voltam nem igazán volt olyan műsor, amit amikor néztem azt mondtam volna, hogy ‘Wáó, itt egy erőteljes, csodálatos lány!’. Sabrina a hét mindennapján, 24 órában próbál helyt állni minden területen. Ha már ilyen helyzetben vagyok, hogy van számomra ez a platform, akkor számomra fontos, hogy olyan tartalmat adjak ki a kezem közül, ami mások számára is inspiráló.”

A második évad megjelenésére Kiernan túljutott a “gyermeksztár” címkéken, sőt el is hajította azokat, akár az első évados pulóverét.

“Soha nem aggódtam azon, hogy beskatulyáznak. Sokkal jobban érdekelt, hogy milyen szerepek várnak még rám. Nem gondoltam, olyanra, hogy ‘Istenem, mi van, ha mindig csak gyerekszínészként tekintenek majd rám?’, inkább olyasmin agyaltam, hogy ‘Lesz olyan szerep, amiben ki tudok teljesedni?’, mert nagyon fiatal vagyok és nincs sok olyan szerep a 15-16 éves korosztálynak, melyek ilyen jellegűek. Inkább ez volt az aggodalmam.”

De felesleges volt aggódnia, hiszen a Riverdale producerei új életet leheltek az 1990-es évekbeli komikus Sabrina sorozatba. Sabrina egy fiatal lány, aki Kiernanhez hasonlóan ismeri önmagát – még akkor is, amikor egy szerelmi háromszögbe keveredik két sráccal, akit a sorozatban Ross Lynch és Gavin Leatherwood alakítanak.

“Sabrina mindig egyedül hozza meg a saját döntéseit és nem befolyásolják a férfiak. A srácok igazán védelmezik Sabrinát. Teljes embernek tekintik, annak ellenére, hogy félig boszorkány, félig halandó. Ők egy okos, érdekes személyiségnek látják őt, és az ő kapcsolatai nem hatnak ki arra ki is ő valójában, ezek csak aranyos adalékai az életének – és ez így van rendjén.”

Kiernant teljesen lenyűgözik Sabrina képességei.

“Számomra hihetetlen, ahogy képes megélni ezt a boszorkányosdit, miközben a kapcsolatait is megőrzi. Azt hiszem, hogy míg én néha ebédet sem hozok, ő képes lenne azt maga levadászni. Ő az a lány, aki minden reggel készen áll arra, hogy ha valami történni fog, ő a toppon legyen. Komolyan, a haja soha sem áll szanaszét, nem felejti el a hajpántot feltenni vagy felemás zoknit felvenni? És nem, ő annyira teljes mindig!”

A boszorkányság a való életben is kíváncsisággal tölti el Kiernan-t, de úgy tűnik még van mit rajta csiszolnia.

“Egy ideje már nem foglalkoztam a kristályaimmal. Meg kellene őket tisztítanom.” – lelkesedik. “Csak rájuk néztem és mondtam is nekik: srácok, ti túl vagytok terhelve! Tisztítottam őket a Hold fényben, még az esőben is, olyan dolgokkal próbálkoztam, amik állítólag erre jók. Istenem, imádom a Dalmata Jáspist (ez a fajta ásvány, gyermeki örömet okoz és segít túllendülni azokon az akadályokon, melyek a továbblépést gátolják – a szerk.)!”

Kiernan los angeles-i kristályai egymillió mérföldre vannak Chicago-tól, onnan, ahol felnőtt édesanyja Erin – aki egy azbeszteltávolítócég elnöke – és édesapja John – aki ingatlancég vezetője – egyetlen gyermekeként. Kicsi korától kezdve vonzotta a színészet világa, ami csak erősödött, amikor 10 reklámban is szerepelt, köztük a Mighty Milk gyerekital arcaként, mely eléggé komikusra sikeredett. Ekkor döntöttek úgy a szülei, hogy szülővárosukból Los Angeles-be költöznek. Ezután hamarosan szerepet kapott az 1960-as években játszódó Mad Men – Reklámőrültek című drámasorozatban, a többi pedig már igazi hollywood-i tündérmese.

Instagrammon több millióan követik, és igazán kíváncsiak vagyunk arra, hogyan kezelte a tinédzserkor problémáit úgy, hogy a nagyközönség előtt élte életét.

“A világ őrült hely, különösen a közösségi média, mely irreális elvárásokat támaszt a nőkkel és a testképünkkel szemben. Nem találkoztam olyan fiatallal, aki ne küzdött volna valamilyen problémával. A felnőtté válásom során eléggé összhangban voltam önmagammal, de ha a vörös szőnyegről, vörös szőnyegre mész, dolgoznod kell azon, hogy szeresd önmagad és az egyik legjobb verziód kerülhessen előtérbe, és meg kell találnod a módját, hogy elkerüld az olyan eszméket, melyek elkeseríthetnek.”

Az már világos, hogy amikor az élet citromot ad, Kiernan a legfinomabb limonádét készíti el belőle. Egy kicsit kitértünk még a közösségi médiára.

“A közösségi média csodálatos dolog, de a másik oldalon ott vannak a trollok. Én próbálom őket kiszűrni és nem figyelni rájuk. Az interneten akárhová nézel, ott lesznek a negatív kommentek, tehát van egy ’tilos elolvasni’ politikám. Végigpörgetem a hozzászólásokat, válaszolok pár embernek, de ha a negatív kommenteket keressük, na, az bizony csúnya lesz. A másik, amire figyelni kell, hogy nem szabad mindent komolyan venni, amit a közösségi média mutat felénk, nagyon sok a csapda.”

Egy olyan fiatal nőnek, mint Kiernan, eléggé frissítő definíciója van arról, milyen is az eredetiség.

“Számomra ez arról szólt, hogy találjak valamit, ami eléggé hétköznapi, mint például az olvasás. És hogy találjak valami értéket magamban a testemen kívül, merthogy őszinte legyek ez nem csak a megjelenésünk lehet, hiszen az emberi létnek számos más aspektusa lehet. Ez van és itt vagyok. Ez egy soha véget nem érő út, de a lehető legjobban szeretnék vigyázni magamra.”

Kiernan az öngondoskodást gyakorolja, akárcsak Sabrina a boszorkányságot, hogy átlendüljön a nehézségeken.

“Mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor borzalmasan érezzük magunkat és semmit nem akarunk csinálni. Nagy segítség, ha valóban őszinték vagyunk a mentális egészségünkkel kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy találjunk olyan embereket az életünkben, akikkel merünk beszélni, legyen ez bármilyen téma.”

Kiernan egyik mottója, hogy nem kell az életet túl komolyan venni. A forgatásokon a stábbal közös táncolással szoktak feloldódni, és komolyan fontolóra vette a The Spicy Sabrinas popbanda megalapítását. A Glamour borítóval kapcsolatosan teljesen szabad kezet adtunk neki és egy telefont, amivel szó szerint ‘megvadulhat’. Miután Torontóban 45 napig nem látott napfényt, a forgatások által szülővárosává vált Los Angeles lett a helyszín, rengeteg pálmafával, Sporty Spice túraeszközökkel és fagyival. Mindezeket a leghűségesebb társaival közösen készítette, a kutyusával Frankie-vel és és az édesanyjával, aki fotósként is tevékenykedik.

“Anyukámmal az oldalamon nőttem fel, aki minden lépésemet kísérte. Mellette mindig egy hatalmas bajnoknak éreztem magam, mindezt mindenfajta nyomás nélkül. Ha holnap azt mondanám abbahagyom a színészetet és mást csinálok, szívvel lélekkel támogatna benne. Ez segített abban, hogy még erősebben kötődjek a munkámhoz. Felemeltnek és támogatottnak éreztem magam. Ő a legjobb barátom. Elképesztően szerencsés vagyok, hogy ilyen szoros a kapcsolatunk és a nehéz és nagyszerű időkben egyaránt tudok menni hozzá, hogy egy kis levegőhöz jussak. Bárki is lesz ez számodra az életedben, csodálatos megtaláni – ez számomra az anyukám. Nem tudom ki lennék nélküle.”

Több, mint egy órája beszélgetünk és számtalan jelzővel lehetne illetni ezt a fiatal lányt, de nekem mégis az ‘egyedülállóan extra’ jut eszembe róla.

“Nagyon reményteli vagyok a jövővel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy a remény az egyik legjobb dolog, és amellett, hogy remélünk a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy aktívan részt veszünk a terveink megvalósításában. Azt hiszem az új generáció ezt meg tudja csinálni!”

© kiernanshipka.huSzólj hozzá Te is!


Hozzászólás: