Életrajz

Kiernan Brennan Shipka 1999. november 10.-én született az Illinois állambeli Chicago-ban. 6 éves volt, amikor családjával Los Angeles-be költöztek, hogy Kiernan karrierjének építésébe kezdjenek. Édesanyja Erin Ann Shipka, édesapja pedig John Young Shipka, aki ingatlanfejlesztéssel foglalkozik. Édesapja révén cseh, német és angol, édesanyja oldaláról pedig olasz és ír felmenőkkel is rendelkezik. Nagyon sok ír rokona van.

Habár Kiernan talán a Netflixen futó Chilling Adventures of Sabrina című sorozattal robbant be igazán a köztudatba, valójában már 5 hónapos kora óta láthatjuk őt a képernyőn, hiszen csecsemőkorában debütált először a Vészhelyzet című sorozatban. Az első nagyobb áttörést a Mad Men – Reklámőrültek sorozat hozta meg számára, melyben Sally Draper karakterét alakította az első három évadban, mint visszatérő, a negyedik szezontól pedig, mint állandó szereplő jelent meg. A sorozat 7 évadot élt meg.

A későbbiekben természetesen több filmben és sorozatban kapott szerepet, illetve szinkron színésznőként is tevékenykedni kezdett (Family Guy, Szófia hercegnő, videójátékok stb.). 2015-ben Emma Roberts és Lucy Boynton oldalán játszott a February (The Blackcoast’s Daughter) című filmben. A Netflix-el több közös porejkten dolgoztak már együtt, ilyenek a The Silence – Hallgatás és a Let It Snow – Behavazva eredeti Netflix filmek.

A Chilling Adventures of Sabrina – Sabrina hátborzongató kalandjai szintén Netflix sorozat, melyben Kiernan alakítja a főszereplő Sabrina Spellman-t, aki nem mindennapi tinédzser, ugyanis félig halandó, félig pedig boszorkány. A sorozat 2018-tól 4 évaddal, 2020 december 31.-én ért véget.

A jövőre nézve jelenleg két projektet várhatunk Kiernan-től. A Swimming with Sharks TV sorozatban Lou szerepét tudhatja magáénak, míg a Strangers of Argo Hill sci-fi-ben Elizabeth Derringer bőrébe bújik majd.

A magánéletben Kiernan egy átlagos lány életét éli, semmi felhajtás, semmi botrány. 5 éves korában kezdett el társastáncra járni, tud zongorázni és énekelni is többször hallhattuk már a C.A.O.S sorozatban, a 3. évad például egy egész klippet is kapott trailerként (Straight to Hell). Ért a harcművészetekhez és edzeni is jár. Egy ideig balettozott, de a lábkörmeinek igazi trauma volt ez az időszak, így bár csodásnak tartja ezt a táncot, ő befejezte a pályafutását e téren. Egy interjúban elmondta nem vegán, eszik tojást és tejtermékeket is, imádja a sajtokat, a jégkrémet, de a vegán dolgokat is ízletesnek tartja, szokta is őket fogyasztani. Karrierje fellendülése után magántanuló lett, belépett a Laurel Spring School-hoz, és online végezte el középiskolai tanulmányait, később pedig felvett néhány főiskolai kurzust is.

Szintén egy interjúban kérdezték tőle, hogy kire hasonlít, ekkor ő azt mondta az édesanyjára, de sokan keverik őt össze Emma Watsonnal, és volt már rá példa, hogy aláírást kértek tőle. Emma mellett egy másik színésznővel is megdöbbentő a hasonlóság, aki nem más, mint McKenna Grace (innen is ismerheted: The Young Sheldon, Gifted), aki a C.A.O.S.-ban a fiatalabb Sabrinát játszotta, rengetegen hiszik azt, hogy rokoni szálak fűzik őket egymáshoz, de Kiernannek nincsenek testvérei, viszont van egy kutyusa.

Kiernan nem az a sztár, aki lépten nyomon regél a magánéletéről, de azért az Instagram oldalának köszönhetően tudhatunk néhány dolgot. Kiki 2019 óta Christian Coppolával alkot egy párt, aki 2017-ben debütált rendezőként a Him című rövidfilmmel, de modellként is tevékenykedik. Korábban pedig felröppent a pletyka, miszerint Charlie Oldmannel randevúzik, aki Gary Oldman (innen is ismerheted: Harry Potter, A legsötétebb óra) fia.

© kiernanshipka.hu